Beeldende  Kunst door Renate Petit-Becker     
D'r Sjandeler Jóng

De onthulling van het bronzen beeld D'r Sjandeler Jóng werd verricht door wethouder Réné Sijben. Het Comité Sjandeler Jóng, ontstaan in de Wijkraad van Schandelen, zette zich enkele jaren voorafgaand intensief in om een passend kunstwerk in deze buurt te realiseren.
Schutterij Sebastianus en vele bewoners van deze historische buurt waren aanwezig bij de opening van het feest ter gelegenheid van het nieuwe beeld.

Het bronzen werk is vervaardigd door de uit Schandelen afkomstige
Renate Petit-Becker en geplaatst tegenover de Elfmorgenstraat, in de nabijheid van het voormalige gebouw van de RIAGG, c.q. Mondriaanzorg.
Schandelen maakt deel uit van de nieuwe buurt GMS, de buurten Grasbroek, Meezenbroek en Schandelen in de Gemeente Heerlen.


D'r Sjandeler Jóng symboliseert het verleden en de ontwikkeling van Schandelen in de persoon van een buurtbewoner. De mens die zich voor zijn buurt inzet, vooruitkijkt en omhoog werkt ondanks de moeilijke tijden. Zonder de vele sponsoren was het niet mogelijk geweest zit typische beeld te realiseren.
Het beeld gemaakt door Renate Petit Becker stelt een inwoner van Schandelen voor, die zich ondanks dat zijn handen gebonden zijn aan wettelijke bepalingen, zich omhoog werkt vanuit de restanten van de oude steenfabriek naar een betere toekomst.